Lapsi istuu pöydällä ja katsoo puhelinta.

Digiä lasten kanssa ja lapsille

Digitaalinen tila on seurakunnan tärkeä toimintaympäristö, mutta millainen tila se on?

Kirkkovuoden juhla-ajat lasten ja perheiden kanssa

3.11.2021 - 5.11.2021
Kirkkovuoden juhlat toistuvat joka vuosi. Mistä löydämme uutta niiden toteuttamiseen? Miten kirkkovuoden juhlat näkyvät verkossa? Tässä koulutuksessa vietetään kirkkovuoden suuria juhlia, jotta voit poimia parhaat ideat sovellettaviksi seurakunnassasi.
Valo siivilöityy havupuun oksan läpi.

Lapsen, nuoren ja perheen tukeminen surussa

Lapsen kohtaama suru haastaa kasvattajan pysähtymään ja tukemaan lasta. Ymmärrys lapsen ja nuoren kehitysvaiheista ja erilaisista tavoista reagoida menetyksiin auttavat kasvattajaa tukemaan häntä sekä yksilöllisesti että ryhmän jäsenenä.
Aikuisen käden päällä pienen lapsen käsi

Vanhemmuuden ja parisuhteen tuki osana seurakunnan perhetoimintaa

Vanhempien parisuhteen vaikeudet tai esimerkiksi erotilanne vaikuttavat suoraan kaiken ikäisen lapsen hyvinvointiin. Lapsi voi olla rauhassa lapsi, kun aikuiset saavat vaikeissa vaiheissa tuen toisilta aikuisilta. Tässä koulutuksessa pureudutaan vanhemmuuden ja vanhempien tukemiseen eri näkökulmista.
Muskarisoppa-kirjan karhu ja lintu hahmot kokkaamassa.

Muskarisoppa – reseptejä varhaisiän musiikkikasvatukseen

Reseptejä kokonaisvaltaiseen ja lapsilähtöiseen varhaisiän musiikkikasvatukseen niin kunnan kuin seurakunnan varhaiskasvatuksessa. Koulutuksessa opitaan loruja ja lauluja sekä erilaisia vinkkejä niiden käyttöön.

Kirkkomuskari 3

15.9.2021 - 17.9.2021
Kirkkomuskari-materiaalien perhe on saanut kolmannen vuosikertansa. Uudet laulut, lorut, leikit ja toteutusehdotukset ovat valmiina niin erilaisia muskareita kuin muitakin varhaiskasvatuksen toimintoja, myös muskarikuoroja ja jumalanpalveluselämää varten. Koulutuksessa materiaalia testataan monesta eri näkökulmasta käsin.
Lapsi juoksee pellolla.

Lapsen ja perheen spiritualiteetti

Miten lapsi tutkii maailmaa ja Jumalaa? Millainen on lapsen suhde elämän suuriin kysymyksiin ja miten voimme antaa hänelle tilaa luoda uutta ja syventää spiritualiteettiaan? Miten vanhemman oma spirituaalisuus voi vahvistaa vanhemmuutta? Mitkä hengelliset kysymykset ovat perheissä ajankohtaisia?

Lapsen ja perheen hengellisen kasvun tukeminen

12.4.2021 - 14.4.2021 & 6.10.2021 - 8.10.2021
Verkkokoulutus
Millaista on lapsen hengellisyys? Miten  kotona ja seurakunnassa on tilaa lapsen kokonaisvaltaiselle tavalle käsitellä elämän hengellistä ulottuvuutta? Millaista Jumala-puhetta käymme lapsen ja perheen kanssa? Pandemiatilanteesta johtuen koulutus on siirretty verkkototeutukseen.

Kuormittavat elämäntilanteet perheessä

13.10.2021 - 15.10.2021
Ruokolahti
Tule pohtimaan seurakunnan perhetoiminnan mahdollisuuksia kulkea perheen rinnalla. Miten kohtaamme perheitä kuormittavissa elämäntilanteissa? Kuinka nopeasti seurakunnassa reagoidaan perheiden tarpeisiin? Miten alueellista yhteistyötä voidaan vahvistaa?
Lapsi soittamassa ukulelea

Virsimuskari

Virsimuskari-materiaali ja työtapa täydentää kirkkomuskareiden viitoittamaa tietä. Virsimuskarissa lorutellaan, leikitään, liikutaan ja soitetaan virren tahdissa. Kirkkotila huomioidaan tanskalaisen esikuvansa Babysalmesangin mukaan; koulutus järjestetään mielellään kirkossa.