Saapas päivystäjiä Saapas-teltan edessä

KriisiSaappaan ohjaajakoulutus (pilotti)

13.10.2021 & 23.11.2021 - 24.11.2021
Jyväskylä | Jyväskylän veturitallit

Tervetuloa pilotoimaan KriisiSaappaan ohjaajakoulutusta. KriisiSaapas toimii, silloin, kun paikkakunnan nuoria on kohdannut jokin akuutti kriisi. Saappaan periaatteiden mukaisesti KriisiSaapas jalkautuu sinne, missä nuoret ovat, tavoittamaan niitä nuoria, jotka eivät hakeudu muun tehostetun nuorisotyön palveluihin. Tähän koulutukseen voit osallistua, vaikka paikkakunnalla ei olisi muita Saappaan koulutusmuotoja. Koulutukseen mahtuu 8 osallistujaa.

Koulutus on suunnattu nuorisotyön ja diakonian ammattilaisille.

Osaamistavoitteet

Osallistuja Osallistuja tuntee KriisiSaappaan menetelmän ja sen roolin Saapasperheessä. Osallistuja pystyy järjestämään vapaaehtoisten koulutuksen teemasta. Osallistuja osaa auttaa akuutissa kriisissä ja johtaa kriisipäivystystä KriisiSaappaan metodein.

Laajuus

1,5 op

Ilmoittautuminen

ILMOITTAUDU 31.8.2021 mennessä

Kustannukset

Koulutus on maksuton. Lokakuun jakson matka- ja mahdolliset majoituskulut maksaa osallistuja itse. Marraskuun osalta matka- ja majoituskulut korvaa Lasten ja nuorten keskus ry.

Tiedustelut

Tapu Sirkka, tapu.sirkka(at)lastenjanuortenkeskus.fi, 044 773 2058
Ville Viljakainen, ville.viljakainen(at)lastenjanuortenkeskus.fi, 040 010 5071

Lisätietoja

KriisiSaapas on Saapasperheen tuorein jäsen. Se tarjoaa apua sellaisissa tilanteissa, kun joku akuutti kriisi kohtaa paikkakuntaa tai kaupunginosaa ja koskettaa useita tai lähes kaikkia alueen nuoria. KriisiSaapas ei korvaa mitään jo olemassa olevia kriisityön menetelmiä, vaan täydentää niitä osana tehostettua nuorisotyötä. Työmuotona KriisiSaapas toimii Saappaan periaatteiden mukaan menemällä sinne, missä nuoret ovat, heidän ehdoillaan. Kriisitilanteessa kohderyhmänä on ne nuoret, jotka eivät hakeudu järjestetyn avun ja tuen piiriin esimerkiksi nuorisotiloille, kouluun tai johonkin perustettuun kriisipisteeseen, vaan oireilevat esimerkiksi käyttämällä päihteitä ja hakeutumalla puistoihin tms. paikkoihin.
Koulutus koostuu ennakkotehtävästä, jossa tutustutaan ulkopuolisen ehkäisyä käsittelevään kirjallisuuteen, kahdesta jaksosta ja välitehtävästä, jossa luetaan kirjallisuutta ja tehdään suunnitelma oman paikkakunnan KriisiSaapastoiminnasta. Ensimmäisellä jaksolla keskitytään ohjaajuuteen ja KriisiSaappaan perusperiaatteisiin, jaksojen välillä ja toisella jaksolla perehdytään vapaaehtoiskoulutuksen suunnitteluun. Toivottavaa on, että koulutuksen jälkeen osallistujat lähtisivät pilotoimaan vapaaehtoisten koulutuksia paikkakunnallaan. Tähän heillä on kouluttajien apu ja tuki myös omalla paikkakunnalla niin halutessaan. Molemmat koulutuspäivät ovat maksuttomia ja sisältävät ateriat. Lokakuun jakson osalta osallistuja maksaa itse matka- sekä mahdolliset majoituskulut. Marraskuun kokonaisuuden matkat ja majoituksen kustantaa Lasten ja nuorten keskus ry.

Kouluttajina ovat Tapu Sirkka (koordinaattori, ulkopuolisuuden ehkäisy, moottoripajatoiminta, seksuaalikasvatus) ja Ville Viljakainen (suunnittelija, ulkopuolisuuden ehkäisy, Saapas -toiminta).

Koulutuksen rahoittaa Stiftelsen 7:de Mars Fonden.